Restaurant 100 – The 2021 Special

Αυτά είναι τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2021

 
Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 ανακοινώθηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς τα 100 κορυφαία εστιατόρια και πρόσωπα που διακρίνονται φέτος στα Restaurant 100 Awards.

Στην πέμπτη τους διοργάνωση, και επειδή η χρονιά που πέρασε ήταν σαφώς ασυνήθιστη, τα Restaurant 100 τροποποίησαν τις κατηγορίες βράβευσης και συμπεριέλαβαν γευστικές εμπειρίες όπως τα Out of the Box Dining Experiences, το Wine & Drinks Culture και τα Feel-Good Restaurants. Παρουσιάστρια της τελετής απονομής ήταν η δημοσιογράφος Γεωργία Δρακάκη.

Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: το Delta, η Σπονδή, το Hervé και το Annie Fine Cooking στην Αθήνα, τo Salonica, το Χαρούπι και το Πσαράς Ιχθυοπωλείον στη Θεσσαλονίκη, το Πεσκέσι στην Κρήτη, το Γαστροδρόμιο “Εν Ολύμπω” στην Πιερία, το ΜεΖεν στον Βόλο, η Μαραθιά στην Τήνο και το Φοίνο στην Καλαμάτα.

 
 
Restaurant 100 Awards 2021
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο flickr

Οι κριτές, όπως κάθε χρονιά, ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την φετινή χρονιά έχει το Top 20 των νέων εστιατορίων που άνοιξαν αψηφώντας την πανδημία:

Top 20 New Restaurants

 
1. Delta, Αθήνα
2. Hervé, Αθήνα
3. Dopios, Αθήνα
4. Τζουτζούκα, Αθήνα
5. Gastone, Αθήνα
6. CTC, Αθήνα
7. Le Pavillon, Αθήνα
8. Iguazu, Αθήνα
9. Kobra, Αθήνα
10. Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη
11. BeefBar, Αθήνα
12. Vezene, Σαντορίνη
13. Monzù, Αθήνα
14. Nōema, Μύκονος
15. Ovio, Αθήνα
16. Annie Fine Cooking, ΑΘήνα
17. Pelagos, Αθήνα
18. Πσαράς Ιχθυοπωλείον, Θεσσαλονίκη
19. Φοίνο, Καλαμάτα
20. Ergon Agora East, Θεσσαλονίκη
 

Την πρώτη θέση σε κάθε επιμέρους κατηγορία της φετινής powerlist απέσπασαν τα παρακάτω εστιατόρια:

 
Top 20 All-Τime Classic Restaurants – Σπονδή
Top 10 Feel-Good Restaurants – Αleria
Top 10 Out of the Box Dining Experiences – Birdman
Top 10 Wine & Drinks Culture – By the Glass
Top 10 Streetfood – Hoocut
 

Η κατηγορία των Top 20 All-Τime Classic Restaurants αφιερώθηκε στη μνήμη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη για τον οποίο και μίλησε η κόρη του, Ζωή Χατζηγιαννάκη. Η ψήφος των κριτών ανέδειξε επίσης είκοσι σεφ για την ικανότητά τους να καινοτομήσουν δημιουργώντας νέες γεύσεις, να εμπνεύσουν με τις συνταγές τους και την ηλεκτρονική τους παρουσία, να συγκινήσουν με το κοινωνικό τους πρόσωπο και να μας δώσουν το καλό παράδειγμα σε επίπεδο πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Top 20 Chefs

 
Σωτήρης Κοντιζάς
Άκης Πετρετζίκης
Λευτέρης Λαζάρου
Έκτορας Μποτρίνι
Χριστόφορος Πέσκιας
Σωτήρης Ευαγγέλου
Άρης Βεζενές
Γκίκας Ξενάκης
Γεωργιάννα Χειλιαδάκη
Θάνος Φέσκος
Δημήτρης Παμπόρης
Herve Pronzato
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Μανώλης Παπουτσάκης
Λεωνίδας Κουτσόπουλος
Άνταμ Κοντοβάς
Άγγελος Λάντος
Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Μπαξεβάνης
Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου
 

Με concept τις «Ιστορίες Καραντίνας», επτά κορυφαίοι σεφ μοιράστηκαν επί σκηνής μια ξεχωριστή προσωπική ιστορία που βίωσαν στην κουζίνα τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και το μάθημα που άντλησαν από αυτήν. Μοναδική εμπειρία ήταν το olive oil bar που δημιούργησε η Oliverse ειδικά για τα Restaurant 100. Οι καλεσμένοι μυήθηκαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου από τον Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσορώνη και ανακάλυψαν απρόσμενα food pairings. Με περισσότερα από 25 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδά -κάποια από τα οποία εμφιαλώθηκαν εκτάκτως, ειδικά για την περίσταση- το κοινό των Restaurant 100 συμμετείχε σε μια γιορτή φρέσκων ελαιολάδων από όλη την Ελλάδα.

 

Restaurant 100 Awards 2020

Αυτά είναι τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2020

 
Η φετινή είναι μια δύσκολη χρονιά για τα εστιατόρια, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αγάπη μας για το καλό φαγητό και την εκτίμησή μας για τους επαγγελματίες που μας το παρέχουν.

Οι 100+ foodies της κριτικής επιτροπής των Restaurant 100 ανέδειξαν και φέτος τις κορυφαίες προτάσεις για φαγητό σε όλη την Ελλάδα. Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: η Σπονδή και το CTC στην Αθήνα, το Γαστροδρόμιο “Εν Ολύμπω” στην Πιερία και η Μπουκαδούρα στη Χαλκιδική, η Μαύρη Θάλασσα και τα Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, το Πεσκέσι και ο Ντουνιάς στην Κρήτη, ο Κοντοσώρος στη Φλώρινα και η Ταβέρνα του Κοττάνη στη Θράκη, το Proveleggios και το ΦΙΤΑ στην Αθήνα.

Οι κριτές ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών. Στην πρώτη δεκάδα αναδείχθηκαν τα παρακάτω εστιατόρια:

 
1. Σπονδή
2. Aleria
3. Vezene
4. Etrusco
5. Βαρούλκο
6. CTC
7. Botrini’s
8. Nolan
9. Cookoovaya
10. Sushimou
 
Στις δέκα θεματικές δεκάδες, την πρώτη θέση απέσπασαν τα παρακάτω εστιατόρια:
 
Top Newcomers: Proveleggios, Αθήνα
Top Greek and Regional Cuisine: Aleria, Αθήνα
Top Restaurants for Meat: Basegrill, Αθήνα
Top Restaurants for Fish: Βαρούλκο, Αθήνα
Top Ethnic Cuisine Restaurants: Sushimou, Αθήνα
Top Wine Restaurants: By the glass, Αθήνα
Top Bar Restaurants: Balthazar, Αθήνα
Top All-Day Restaurants: Athénée, Αθήνα
Hidden Gems: Το Βαρύ Πεπόνι, Θεσσαλονίκη
Top Streetfood: Hoocut, Αθήνα
 

Τον τίτλο Πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας κέρδισε ο Γιάννης Μπαξεβάνης, τον τίτλο Best Young Chef η Ειρήνη Γιωργουδιού και τον τίτλο Best Patissier ο Στέλιος Παρλιάρος.

Ξεφυλλίστε το flipping book με συνεντεύξεις των κορυφαίων νικητών της φετινής διοργάνωσης και τις προβλέψεις 20 σεφ και εστιατόρων για το τι γεύση θα έχει το 2021!

 

Restaurant 100 Awards 2019

Τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2019

 
Το βράδυ της Τετάρτης, 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Restaurant 100 Awards στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα η οποία ανέδειξε 100+ 100 κορυφαίες προτάσεις για φαγητό σε όλη την Ελλάδα.

Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: το Aleria και το Varoulko Seaside, η Σελήνη στη Σαντορίνη και η Ντομάτα στη Χαλκιδική, το Χαρούπι και το Εβόρα Eatery στη Θεσσαλονίκη, το Ferryman και το Hasika στην Κρήτη, οι Καρυδιές στη Σαμοθράκη και o Μπατζάβαλης στην Αργολίδα, το Birdman και το Frater&Soror στην Αθήνα.

Παρακολουθήστε on demand την απονομή των Restaurant 100 Awards 2019.

Οι κριτές ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών, και η φετινή power list επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις καθώς, μαζί με τις θεματικές δεκάδες, περιλαμβάνει 66 νέα εστιατόρια.

Restaurant 100 Awards 2019

Τα εστιατόρια που αναδείχθηκαν στη λίστα των Restaurant 100 παρουσίασαν σε «αντίστροφη μέτρηση» ο Ιάκωβος Απέργης και η Άννα Μαρία Κεφάλα.

 

Τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας

Στην πρώτη δεκάδα αναδείχθηκαν τα παρακάτω εστιατόρια:

 
1. Aleria
2. Σπονδή
3. Varoulko Seaside
4. Etrusco
5. Τραβόλτα
6. Hytra
7. CTC
8. Σελήνη
9. Vezene
10. Nolan
 

Στις δέκα θεματικές δεκάδες, την πρώτη θέση απέσπασαν τα παρακάτω εστιατόρια:

 
1. Top Newcomers: Birdman
2. Top Greek and Regional Cuisine: Πεσκέσι
3. Top Restaurants for Meat: Basegrill
4. Top Restaurants for Fish: Varoulko Seaside
5. Top Ethnic Cuisine Restaurants: Sushimou
6. Top Bar Restaurants: By the glass
7. Top All-Day Restaurants: Athénée
8. Top Restaurants for Families: Nice n easy
9. Hidden Gems: Pelagos Seaside
10. Top Streetfood: Hoocut
 
 

Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή του τίτλου Ο Σεφ της Καρδιάς μας στον Λευτέρη Λαζάρου. Τον τίτλο Best Young Chef κέρδισε ο Μιχάλης Μάρθας και τον τίτλο Best Young Sommelier ο Άρης Σκλαβενίτης.

Δέκα ειδικά βραβεία απονεμήθηκαν σε εστιατόρια τοπικής κουζίνας απ’ όλη την Ελλάδα και η ενότητα αυτή αφιερώθηκε στη μνήμη του Νίκου Κοντοσώρου. Οι βραβευθέντες γιόρτασαν τη διάκρισή τους με τα μέλη της κριτικής επιτροπής, δημοσιογράφους και επώνυμους foodies στον χώρο του εστιατορίου The Clap, δοκιμάζοντας ένα finger food menu φτιαγμένο με προϊόντα της Unilever Food Solutions, συνοδεία κρασιών του Κτήματος Λαζαρίδη και cocktails της Diageo. H τελετή αναμεταδόθηκε μέσω live streaming με χορηγό την Delifrance.

Τα Restaurant 100 είναι μια λίστα φτιαγμένη από foodies για foodies, με γαστρονομικές προτάσεις που ταιριάζουν σε κάθε budget και κάθε περίσταση εξόδου. Ανακαλύψτε όλα τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν εδώ και παρακολουθήστε νέα σχετικά με τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας στο #restaurant100.

 

Restaurant 100 Awards 2018

Τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2018

 
100+ επώνυμοι foodies ανέδειξαν τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας σε τελετή πολλών… αστέρων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Σε ατμόσφαιρα κινηματογραφική πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 15 Οκτωβρίου η τελετή απονομής των Restaurant 100 Awards στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Ανάμεσα στα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2018, βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: η Σπονδή και το Varoulko Seaside, η Selene στη Σαντορίνη και το Πεσκέσι στο Ηράκλειο Κρήτης, το Tzaki ‘Ho και το καφενείο «Στου Μήτσου» στη Θεσσαλονίκη, το ΜεΖεν στον Βόλο και το Μαγειρείον Βερσαλλίες στην Καλαμάτα, το Sushimou και το Hoocut στην Αθήνα.

Οι κριτές ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών, και η φετινή power list επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις καθώς περιλαμβάνει 34 νέα εστιατόρια. Επιπλέον, 31 εστιατόρια κατάφεραν να βελτιώσουν τη θέση τους στη συνολική κατάταξη, 30 υποχώρησαν και 5 παρέμειναν σταθερά.

Restaurant 100 Awards 2018 ceremony

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πολλά από τα μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων καθώς και άλλοι επώνυμοι foodies.

Ανάμεσα στα νέα μέλη που προστέθηκαν στην εφετινή κριτική επιτροπή είναι οι: Μάκης Πουνέντης – Παρουσιαστής & Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Τζένη Μελιτά – Δημοσιογράφος – Παρουσιάστρια, Idra Kayne – Ερμηνεύτρια, Σπύρος Μαργαρίτης – TV&Radio Host, Δημήτρης Μακαλιάς – Ηθοποιός, Βησσαρίων Παρθένης – Σεφ, Χάρης Ντάβλας – PR Manager, Νίκος Νάσιουτζικ – Επιχειρηματίας, Ελιάνα Χρυσικοπούλου – Δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου – Ιδιοκτήτρια En Lefko, Γιώργης Τσαμπουράκης – Ηθοποιός. Τα εστιατόρια που αναδείχθηκαν στη λίστα των Restaurant 100 παρουσίασαν σε «αντίστροφη μέτρηση» η Θέμις Καρδιόλακα και ο Βησσαρίων Παρθένης.

 

Τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας

Στην πρώτη δεκάδα αναδείχθηκαν τα παρακάτω εστιατόρια:

 
1. Σπονδή
2. Funky Gourmet
3. Varoulko Seaside
4. Vezene
5. Aleria
6. Nolan
7. Cookoovaya
8. Etrusco
9. Selene
10. Botrini’s
 

Στις δέκα θεματικές δεκάδες, την πρώτη θέση απέσπασαν τα παρακάτω εστιατόρια:

 
1. Top Newcomers: Parla
2. Top Greek and Regional Cuisine: Το Πεσκέσι
3. Top Restaurants for Meat: Basegrill
4. Top Restaurants for Fish: Varoulko Seaside
5. Top Ethnic Cuisine Restaurants: Sushimou
6. Top Bar Restaurants: By the glass
7. Top All-Day Restaurants: nice n easy
8. Top Restaurants for Families: TGI Fridays
9. Hidden Gems: Παραδοσιακό Καφενείο ”Στου Μήτσου”
10. Top Streetfood: Hoocut
 
 

Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή του τίτλου Best Female Chef στη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, τον τίτλο του Game Changer στον Σωτήρη Κοντιζά, τον τίτλο Best Young Chef στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου και Best Young Sommelier στον Αλέξανδρο Μπουζίκα.

Ως Best Dessert της χρονιάς, η κριτική επιτροπή ψήφισε την μπουγάτσα του Cookoovaya και ως Best Cocktail List αυτήν του The Clumsies. Οι βραβευθέντες γιόρτασαν τη διάκρισή τους με τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους στον χώρο του εστιατορίου The Clap, δοκιμάζοντας γευστικές προτάσεις του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη συνοδεία κρασιών Armyra ’17 και Portes Merlot ’16 του Κτήματος Σκούρα. Τα Restaurant 100 είναι μια λίστα φτιαγμένη από foodies για foodies, με γαστρονομικές προτάσεις που ταιριάζουν σε κάθε budget και κάθε περίσταση εξόδου.